en-Stravovanie podľa ročného obdobia
Stravovanie podľa ročných období Tu sa časovo zhoduje TCM a kresťanstvo, lebo podľa TCM je tzv. 5 ročných období - jar, leto, neskoré leto, jeseň, zima a medzi nimi je vždy prechodová fáza, trvajúca cca 18 dní, tzv. DOJO obdobie. Dodržiavať "pôst" čiže určité stravovacie obmedzenia v tejto prechodovej fáze DOJO je viac ako kľúčové, pretože práve v tejto dobe sa "varí voda" a "láme chleba" na ďalšie obdobie. Ak však nedodržíme určité stravovacie zásady v tomto časovom úseku, náš organizmus nezvládne až tak hladko "prechod" z jedného obdobia do druhého, čo sa v organizme prejaví ako metabolický nesúlad a v praxi vedie aj k rôznym fyzickým a psychickým ťažkostiam. A pritom je to vcelku jednoduché - stačí dodržiavať určité pravidlá, pozri https://www.mirunka.sk/l/detoxikacia-a-harmonicke-stravovanie-podla-tcm/
Jar
zodpovedá
elementu Dreva a z pohľadu ľudského vývoja pôrodu a detstva. V rámci
dňa jar predstavuje ráno. Je charakterizované rýchlym rastom a vývojom.
Jinový orgán elementu Drevo je pečeň GAN a jangový orgán žlčník DAN.
Úlohou pečene GAN v organizme je príjem a spracovanie energie a pečeň
podľa TCM tiež riadi svalové napätie a zrak. Na jar je ideálny ľahko
stráviteľná potrava kyslej chuti, ktorá podporuje energiu pečene a jedlá
s pohybom nahor. Pri sklonoch k napätie až stagnácii pečeňovej energie
GAN QI ZHI sú potom vhodné aj potraviny prirodzene sladkej chuti.
Ideálne podporou pečene a žlčníka na jar sú tiež odľahčovacie dni s
vylúčením mlieka a mliečnych výrobkov. V tomto ročnom období je potrebné
obmedziť solenie, alkohol a ťažká a tuční jedla. Najvhodnejšie
kuchynská úprava je naparovanie.
Stručný príklad potravín typických pre element drevo:
Obilniny: pšenica, špalda, sladká ryža, kuskus
Strukoviny: žltá sója
Zelenina a ovocie:
pickles (nakladaná zelenina), naklíčené obilie a strukoviny, rašiace
výhonky (lucerna, žerucha, fazuľa mungo), čerstvé bylinky, šaláty,
ovocie kyslejšie chuti (jablká, višne), reďkovky, tekvica, kaleráb,
brokolica, čínska kapusta
Živočíšne bielkoviny: kyslomliečne výrobky, slepačie vajcia
Ostatné: mätový, medovkový alebo Slezové čaj
Leto
je zastúpené elementom Ohňa a v ľudskom živote predstavuje čas rastu a dospievania, v jednom dni zastupuje dobu obeda. Oheň znamená teplo a svetlo, v organizme ho vyjadrujú orgány srdca XIN a tenkého čreva XIAO CHANG. Potraviny podporujúce element Ohňa sú horkej chuti, vysušujú, znižujú napätie v organizme, uľahčujú trávenie a môžu byť nápomocné pri riešení nadváhy. Príkladom takýchto potravín sú tmavo zelené listy šalátov a divokých byliniek. V lete sú najvhodnejšie ľahká studená alebo len krátko tepelne upravovaná jedla. Vynechajte dlhé varenie, pečenie a vyprážanie. Pri príprave jedál obmedzujte soľ a naopak používajte väčšie množstvo tekutín. Zmrzliny a ľadové nápoje nie sú ani v lete vhodné, pretože oslabujú naše trávenie a predovšetkým chladná energia pôsobí adstringentne, tj. Sťahuje telo, čo môže vyvolať zadržiavanie tekutín (potu a horúčavy) vnútri tela. Pri štúdiu jednotlivých odporúčaní čínskej dietológie treba vždy mať na pamäti, že všetky odporúčania sa týkajú energiou u zdravých a prirodzených potravín, tj. Nie dnes neprirodzených koncentrátov akými napríklad sú cukrovinky, presolené zemiačiky alebo mrazené krémy. Taktiež obmedzíme tuky a solenie. Najvhodnejšie kuchynskou úpravou je šetrné smaženie.
Stručný príklad potravín typických pre element Oheň:
Obilniny: pohánka, amarant, ryža
Strukoviny: červená fazuľa, zelený hrášok, šošovica
Zelenina a ovocie: špenát, kel, čakanka, rukola, mangold, listy púpavy, brusnice, listový šalát
Živočíšne bielkoviny: grilované mäso
Ostatné: oregano, muškát, kakao, škorica, červená paprika, sójový olej, zelený čaj
Neskoré (babie) leto
je
doba dozrievania, úrody a rovnováhy. Tento čas predstavuje stred
všetkého diania, v ľudskom živote "úrodu" a plné užívanie si toho čo sme
dosiahli. Zastupujúcim elementom je Zem. V priebehu dňa krajiny
predstavuje popoludní. Krajina je vyjadrená sladkou chuťou (nejedná sa
však o cukrovinky, koláče či Coca-Colu - tu ide o prirodzenú sladkosť
ovocia, zeleniny a obilnín!) A prakticky predstavuje veľkú časť bežnej
každodennej stravy. Podľa TCM Krajina rozdeľuje tekutiny v organizme,
zabezpečuje elasticitu tkanív a svalov, zvlhčuje, prináša pocit
nasýtenia. Žalúdok WEI, slezina PI a pankreas sú zastupujúci orgány
Zeme, ktorých hlavnou úlohou je trávenie a vstrebávanie, tj. Praktické
získavanie energie z prijatej stravy. Energetickú rovnováhu žalúdka a
sleziny poškodzuje rýchle jedenie, fast food strava (hamburgery a pod.),
Chemické aditíva v potravinách aj potraviny, oslabené dlhým
transportom. Naopak priaznivo na naše trávenie a uvedené orgány pôsobia,
jeme ak s chuťou a v pokoji. Najvhodnejšie kuchynskou úpravou je krátke
povarení (do 10tich minút).
Stručný príklad potravín typických pre element Krajina:
Obilniny: sladká ryža, Slzovka (Biela perla východu - kód 910), pšeno, jačmennej krúpy, kukurica, quinoa, amarant
Strukoviny: hrach,
cícer, fazuľa azuki
Zelenina a ovocie: sladkou chuťou druhy zeleniny ako tekvica a mrkvy,
sladké jablká, hrušky, kukurica, slivky, zemiaky a sladké zemiaky
Živočíšne bielkoviny: kozie mlieko, smotana, tofu
Ostatné: oleje, vanilka, med, hrozienka, mandle, tofu, orechy, sezam, med, jačmenný slad (sladom alebo Sladovit), maslo
Jeseň
je
doba zberu, ale tiež predstavuje pomalé rozlúčka sa s letom, smútok. V
priebehu každého dňa jeseň predstavuje večer. Zastupujúcim elementom je
Kov a z orgánov sú to pľúca FEI a hrubé črevo DA CHANG. Energie čchi QI
sa sťahuje dovnútra a dole. Element Kovu je v strave vyjadrený ostrou
chuťou, ktorá rozprúdi energiu v organizme. K typickým potravinám
elementu Kov patrí napríklad zázvor a nápoje z neho. Všeobecne sa podľa
TCM na jeseň a v zime majú podávať predovšetkým jedlá dlhšiu dobu
varené, jedlá bohatšie na energiu, lebo organizmus si robí zásoby na
zimu. Aby sme sa vyhli prevahe sucha ZAO v organizme (ktorá môže
spôsobiť rôzne ekzémy), jeme viac huby, orechy a semienka. Najvhodnejšie
kuchynskou úpravou je dlhšia varenie.
Stručný príklad potravín typických pre element Kov:
Obilniny: dlhozrnná ryža, jačmeň, jačmennej krúpy, pšenica
Strukoviny: biela fazuľa, Slzovka (Biela perla východu - kód 910)
Zelenina a ovocie: reďkovky,
reďkovky, pór, mrkvu, kaleráb, cibuľa, chren, pažítka, cesnak, banány,
tekvica, špenát, kyslé jablká, zelená listová zelenina, paštrnák
Živočíšne bielkoviny: syry s modrou plesňou, zajačie mäso, tofu
Ostatné: mätový čaj, chilli, orechy, semienka, huby (hliva, šampiňóny ...), jačmenný slad (sladom či Sladovit)
Zima
je
symbolizovaná elementom Vody. V živote človeka tento element
predstavuje staroby a kľud, ale aj múdrosť a vnútorné bohatstvo. V
rozsahu dňa element Vody zastupuje noc. Typickou chuťou je slaná, ktoré
nájdeme vo všetkých "morských" produktoch. Je to obdobie ukladanie zásob
a regenerácie. Neodporúčajú sa ostrá, korenené jedlá, ktorá "vyťahujú"
jang na povrch. Zodpovedajúce orgány obličky SHEN a močový mechúr PANG
Kuang sú obzvlášť citlivé na prechladnutia, a preto je treba v zime
tieto ochraňovať pomocou zahrievajúce jedál (a teraz si predstavte, čo v
našom tele narobí všetko to tropické ochladzujúci ovocie alebo zmrzliny
jedení v zime!). Z tohto pohľadu sú aj pôvodne u nás typické "krížalky"
v zime energeticky vhodnejšie ako čerstvé ovocie. Dobre ochránené a v
teple udržiavanej obličky nám zaisťujú vitalitu. Mali by sme konzumovať
hlavne potraviny, podporujúce jin (horká a slaná). K ideálnym zimným
jedlám patria najrôznejšie polievky, "jedlá varená v jednom hrnci",
zapečená jedlá, kompóty a varené obilniny. Typické potraviny Vody sú
morské aj sladkovodné ryby. Najvhodnejšie kuchynskou úpravou je pečenie.
Príklad potravín typických pre element Voda:
Obilniny: divoká ryža, jačmenné krúpy
Strukoviny: sója
Zelenina a ovocie: baklažán, kapusta, tekvica
Živočíšne bielkoviny: losos, sardinky, tuniak, makrely, krabie mäso
Ostatné: morské riasy, morská soľ, minerálne vody, škorica, klinčeky, zázvor, aníz
Medzi jednotlivými ročnými obdobiami
zostáva cca 18 nezaradených dní. Ide o tzv. DOJO. V týchto dňoch vládne
element Zeme (dráha sleziny a žalúdka) a harmonicky prevádza jedno ročné
obdobie do druhého. Toto obdobie je neobyčajne vhodné práve na
detoxikáciu a súčasne tým aj k posilneniu sleziny a žalúdka. Najlepšími
pomocníkmi nám budú potraviny elementu Zeme (potraviny so sladkou či
fádne chuťou a žltou farbou). Väčšina potravín by sa mala vždy (nielen v
DOJO fáze) konzumovať v uvarenom, nie v surovom stave. Ľahké povarení
uľahčuje trávenie a živiny v potrave obsiahnuté v potrave sa potom aj
ľahšie vstrebávajú.
DO (JO) poručený potraviny
Jedlá,
ktoré posilňujú dráhu sleziny PI, pretože vyživujú energiu čchi QI a
krv XUE a vylučujú nadmerné a škodlivé vlhko SHI, horúco RE a hlien TAN z
organizmu, sú tieto:
- všetky krmoviny - Slzovka - Nápoj čínskych MUDRcov (kód 900), Slzovka - Biela perla východu (kód 910), pšeno, pohánka, cícer (falafel, hummus), kukurica (polenta), quinoa, amarant, ryža celozrnná, natural, Basmati, čierna, červená či zrnami (vždy však ryžu len ľahko povariť tzv. "al dente", nie rozvariť. Tiež nepoužívať ryžu predvarenú či bielu guľatozrnnú ryžu)
- zelenina - sladkou chuťou druhy zeleniny ako sú tekvica (Hokaido), cukety, mrkva, sladké zemiaky (batáty), topinambury, maniok (Nápoj nebeské víly - kód 888)
- všetky strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa ...) obilniny (optimálne je ovos, pretože obsahuje zo všetkých obilnín najmenej lepku), jačmenné krúpy, jačmenné cestoviny
- korenia (koriander, petržlen, majorán, saturejka, oregano, fenikel, rímska rasca, senovka grécka, kari listy, muškátový oriešok, škorica, zázvor, sladké drievko, vanilka)
- ovocie - hrozienka, mandle, orechy, sladké jablká, granátové jablká
- ostatné - tofu, jačmenný slad (sladom alebo Sladovit)
Záťaže nesmie prevziať opraty
Jedlá,
ktoré najviac zaťažujú dráhu sleziny PI, lebo prinášajú nadmerné vlhko
SHI, horúco RE a hlienom TAN do organizmu, sú tieto:
- všetka jedlá z bieleho cukru (tj. sladkosti, cukrovinky, čokolády)
- všetka jedlá z bielej múky (chlieb, pečivo, cestoviny ...)
- všetky výrobky z pasterizovaného kravského mlieka (mlieko, šľahačka, tavené syry, dlouhotrvanlivé jogurty, lipánky, neprepustené maslo ...). Naopak nepasterizované či domáce mlieko a čerstvé výrobky z neho v malej miere sú prospešné (čerstvé prírodné syry, jogurty, cmar, tvaroh ...)
- všetka pečená, vyprážané, grilované a fritované jedlá (mäsa, syry, hranolky, steaky ...)
- všetka surová zelenina a surové ovocie (vždy by sa mali konzumovať ľahko podusené, povarené ...)
- všetky chladné nápoje (z chladničky, s kockou ľadu ...) všetky sladké nápoje (malinovky, koly, džúsy ...), zmrzlina (pokiaľ možno ju konzumovať s korením napr. škoricou či trochou alkoholu ...).
Väčšina potravinových alergií sa podľa TCM prejavuje ako určitá forma nedostatočnosti energie čchi sleziny PI QI XU s horúčavou RE alebo vlhkom SHI alebo hlienom TAN. Niet preto divu, že vyššie uvedené potraviny, ktoré sú poväčšinou zvlhčujúce a zahlieňující, majú najväčšiu tendenciu vyvolávať tieto alergie! Poznáte síce tá ustálená česká príslovie (Mlieko - do rakvy veko ... Cukor - tichý zabijak ... Kto konzumuje veľa bielej múky, ten bude čoskoro na doske ...), ktoré majú však svoje opodstatnenie pri kvantitatívne (nadmernom či jednostrannom príjmu) alebo kvalitatívne (chemicky ošetrené či chemicky spracované) dysharmonii (pozri Najčastejšie stravovacie ťažkosti).
MUDr. Petr Hoffmann
Více na: https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/stravovani-dle-rocnich-obdobi
Exkluzívny a vitálny víkend pre ženy s TCM